ΙΣΤΟΡΙΑ

Το νησί Βίδο

 

Θέση – έκταση – φυσικό περιβάλλον

Το νησί του ΒΙΔΟ βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου μιλίου προς Βορά της πόλης της Κέρκυρας. Εχει έκταση 538 στρέμματα. Εχει σχήμα τριγώνου με τη βάση του στραμμένη στις Ηπειρωτικές ακτές.

Απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας βρίσκεται το λιμανάκι του νησιού, γραφικότατο και φιλόξενο. Κάθε μισή ώρα τους καλοκαιρινούς μήνες το καΐκι του Δήμου Κερκυραίων ξεκινά από το λιμάνι της Κέρκυρας. Τα δρομολόγια του αρχίζουν στις 7:00 το πρωί, και καταλήγουν την 1:30 μετά τα μεσάνυκτα. Στην είσοδο του λιμανιού σε υποδέχονται πάντοτε εξυπηρετικοί οι άνθρωποι του Δήμου και ο υπεύθυνος του νησιού Δημοτικός Σύμβουλος. Οι Δημοτικές κατασκηνώσεις φιλοξενούν κάθε χρόνο από αρχές Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, πλήθος παιδιών. Στο χώρο αυτό συναντώνται και δένονται με δεσμούς φιλίας νέοι από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ένας χώρος επικοινωνίας νέων ανθρώπων και παραγωγής νέων ιδεών. Ενα εργαστήρι που ωθεί την συναδέλφωση των λαών. Δίκαια λοιπό οι Πρόσκοποι της Κέρκυρας θεωρούν τιμή τους που αυτοί άνοιξαν το δρόμο στην σημερινή εξέλιξη των δημοτικών κατασκηνώσεων.

Μετά τις δημοτικές κατασκηνώσεις ο επισκέπτης έχει να επιλέξει 3 διαδρομές Β.Δ.. όπου η μια από τις δύο κατάλληλες για θαλάσσια λουτρά παραλίες του νησιού, στη συνέχεια της οποίας λειτουργούν οι κατασκηνώσεις του ΣΕΟ. Βόρεια προς την καλλίτερα οργανωμένη ακτή του νησιού και Β.Α. προς το χώρο του κατασκηνωτικού κέντρου της ΠΕ στην ΓΙΟΚΑΡΕΝΑ. Στις διαδρομές αυτές θα συναντήσει φασιανούς, αγριοκούνελα, λαγούς, πρόβατα κατσίκια γίδια κι ίσως το μοναδικό άλογο του νησιού. Διακλαδώσεις αυτών των κυρίων διαδρομών οδηγούν σε τέσσερις λοφώδεις εξάρσεις (η υψηλότερη έχει ύψος 40μ. περίπου) όπου και τα απομεινάρια των 3 προμαχώνων – φρουρίων του νησιού.

Ολες οι διαδρομές καταλήγουν στο λιμανάκι του νησιού, το συνδετήριο κρίκο με την πόλη της Κέρκυρας. Σε λίγα λεπτά ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί από την απόλυτη ησυχία και γαλήνη του νησιού του ΒΙΔΟ στην κοσμοπολίτικη σήμερα παλιά αρχόντισσα και πρωτεύουσα των Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα.