ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Δήμος Κερκυραίων και το Βίδο

Τεμπονέρας Φίλιππος
(Δημοτικός Σύμβουλος)

Ο κυρ-Φίλιππας, ένας θαλερός και ακούραστος ασπρομάλλης, έχει συνδέσει τα τελευταία χρόνια τη ζωή του με το Βίδο. Εχει θέσει σε εφαρμογή τις παρεμβάσεις του Δήμου στο ΒΙΔΟ δημιουργώντας μια καλή υποδομή που εγγυάται την παραπέρα εξέλιξη των δραστηριοτήτων που έχουν θέσει σαν στόχο για την αξιοποίηση του νησιού τόσο ο Δήμος Κερκυραίων, όσο και η αναπτυξιακή του επιχείρηση, η ΑΝΕΔΚ. Ενα καλά συντηρούμενο οδικό δίκτυο εξυπηρετεί τις ανάγκες πρόσβασης και προσφέρει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί το κατάφυτο από ελιές, οπωροφόρα, αμυγδαλιές, φοινικιές, πεύκα, κυπαρίσσια και άγρια βλάστηση νησί.

Ο περίπατος όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά ξεχωριστά την άνοιξη, όπου η ποικιλία των αγριολούλουδων και το λεπτό άρωμα των σπάρτων δίνουν την αίσθηση του γήινου παραδείσου, είναι μαγευτικός.

Το νησί είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, ηλεκτροδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ και εξυπηρετείται από τον ΟΤΕ μέσω υποθαλάσσιων αγωγών, έργα που εκτέλεσε, συντηρεί και επεκτείνει ο Δήμος. Αμέσως μετά την είσοδο του λιμανιού και δυτικά, σε υπέροχα αναπαλαιωμένο κτίριο, λειτουργεί εστιατόριο και αναψυκτήριο με υπέροχη θέα προς την πόλη της Κέρκυρας. Τα βραδινά με τους ήχους της κιθάρας, τη θέα της φωτισμένης πόλης, οριοθετούμενης μεταξύ των όγκων των δύο φρουρίων της, προσφέρουν στιγμές και ποτέ δεν σβήνουν από την μνήμη.

Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκεται το μνημείο των Σέρβων στρατιωτικών που έστησε η κυβέρνησή τους και ανατολικά μέσα σε ένα πευκοδάσος που φύτεψαν χέρια προσκοπικά, υψώνεται ο πέτρινος όγκος του Μαυσωλείου των Σέρβων, χώρος μνήμης και τακτικών επισκέψεων του Σερβικού λαού που διατηρεί στενότατους δεσμούς με τους Κερκυραίους.

Βόρεια του λιμανιού συναντά ο επισκέπτης ένα συγκρότημα κτιρίων και την ιστορική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Πολλά από τα κτίρια, όπως και η εκκλησία έχουν επισκευασθεί και αναπαλαιωθεί και παρέχουν διευκολύνσεις στις δημοτικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν στο χώρο αυτό. Κάθε χρόνο, τους χειμερινούς κυρίως μήνες, τα συνεργεία του Δήμου βελτιώνουν τις υποδομές του χώρου και αναπαλαιώνουν και άλλα κτίρια.