ΙΣΤΟΡΙΑ

Κατασκηνωτικό Κέντρο Π.Ε. Κέρκυρας "ΓΙΟΚΑΡΕΝΑ"
Με την προσωπική εργασία των προσκόπων και με πενιχρότατα μέσα πραγματοποιήθηκε ο προσεκτικός καθαρισμός του χώρου, η εγκατάσταση προσκοπικών μαγειρείων, τραπεζαρίας, νιπτήρων, οργανωμένου χώρου πυράς, κατασκευών ανέσεων με χρήση υλικών που ο χώρος προσφέρει, ώστε το περιβάλλον να προστατεύεται να αναδεικνύεται και να αποτελεί χώρο ασφαλείας και ελέγχου του Β.Α. άκρου του νησιού.
Είναι ιδανικός χώρος κατασκήνωσης για αγέλες, ομάδες και κοινότητες ανιχνευτών.

Ο χώρος, όπως και όλο το νησί του ΒΙΔΟ προσφέρεται για την εφαρμογή κάθε προσκοπικού προγράμματος, ναυτοπροσκοπικών δραστηριοτήτων και για την φιλοξενία μεγάλων προσκοπικών δράσεων.

Το 1999 πραγματοποιήθηκαν στο χώρο αυτό η συνάντηση φιλίας των προσκοπικών ομάδων της Π.Ε. Κέρκυρας, οι κατασκηνώσεις του 1ου, 5ου, και 8ου συστήματος, φιλοξενήθηκαν Πρόσκοποι από τις Σέρρες, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, και κατασκήνωσε η Ενωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας.

Σήμερα, το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Περιφερειακής Εφορείας Κέρκυρας, ΓΙΟΚΑΡΕΝΑ-ΒΙΔΟ φιλοξενείται σε μία έκταση 22 στρεμμάτων περίπου, ανάμεσα σε πεύκα, φοίνικες, κυπαρίσσια, ελιές κ.α. σε απόσταση αναπνοής από της παραλίες του νησιού, ενταγμένο πλέον στα αναγνωρισμένα από το ΣΕΠ κέντρα. Από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, χάρη στις εργασίες, την πίστη και αφοσίωση στις παρεμβάσεις μας στο χώρο, με σεβασμό πάντα στις επιταγές της φύσης, παρόλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες και την δυσκολία πρόσβασης, το Κέντρο έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ τα πλάνα μας και η αναζήτηση πόρων δεν σταματούν ποτέ για την παραπέρα ανάπτυξη του.

Με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Κερκυραίων το Κατασκηνωτικό μας Κέντρο ηλεκτροδοτείται και υδρεύεται. Το Κέντρο διαθέτει χώρους υγιεινής και εστίασης σε ξύλινους οικίσκους, παρέχοντας τη δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας δύο προσκοπικών κατασκηνώσεων (με μαγειρεία, τραπεζαρίες, αρχηγείο, αποθήκη, αναρρωτήριο με 8 κλίνες, χώρο πυράς κλπ), ενώ διαθέτει και μικρό μώλο ελλιμενισμού ναυτοπροσκοπικών λέμβων.

Στο Κέντρο κάθε χρόνο πραγματοποιούνται προσκοπικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κατασκηνώσεις τμημάτων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του περισσότερα από 5000 παιδιά και νέοι. Συνεχώς επιχειρείται η βελτίωση των έργων υποδομής, ενώ κυρίαρχος παραμένει ο στόχος μας για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και ανέσεων, στα πλαίσια του προσκοπικού προγράμματος, σε όλο και περισσότερα παιδιά και νέους. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η ανάδειξη του Κέντρου μας σε Προσκοπικό Περιβαλλοντικό Κέντρο.

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται σε σταθερά ωράρια τους θερινούς μήνες, κάθε μισή ώρα από τις 7.00 το πρωί μέχρι της 12.30 το βράδυ από το λιμάνι της Κέρκυρας με το καΐκι του Δήμου, τον Άγιο Στέφανο. Το νησί διαθέτει ένα καλό δίκτυο δρόμων προσπέλασης, εστιατόριο και αναψυκτήριο.

Φτιάξαμε με πολύ αγάπη μια θερινή υπαίθρια προσκοπική «κατοικία», ανοιχτή στα στοιχεία της φύσης, για να ζήσουμε μακριά από τα χειμερινά μας σπίτια και να χαρά στα παιδία, παίζοντας και ζώντας δίπλα στο χώμα, μέσα στη θάλασσα, ανάμεσα στα δέντρα, κάτω από τ’ αστέρια.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Κέρκυρας, τηλ. 2661037734, e-mail: info@giokarena.gr μπορεί να δώσει κάθε πληροφορία σε όποιον ενδιαφέρεται για το χώρο, ή επιθυμεί να τον χρησιμοποιήσει.